Vaak gestelde vragen over EetjebijBeetje Veldwezelt

Wat is het suikereffect?

De suikerconsumptie is de laatste jaren énorm gestegen. Ook kinderen eten gemiddeld tien keer meer suiker dan ze kunnen verwerken. Dit is gigantisch veel! Als gevolg zit er veel meer energie in een kinderlichaam dan nodig is.

Als je kind veel beweegt, kan het nog een deel van die energie kwijt. Maar in andere gevallen wordt die energie opgeslagen als vetreserve, met een gewichtstoename als gevolg.

Maar overgewicht is niet het enige gevolg. Geef je kind eens tien dagen lang geen suiker en op de elfde dag geef je een ‘suikershot’. Zie je veranderingen bij je kind? Geraakt hij of zij sneller opgewonden, vertoont hij of zij concentratieproblemen of gaat je kind drukker doen? Dan zie je meteen het effect van suiker op jouw kind.

Hoe weet je wat gezonde voeding is?

Er werd al veel geschreven over ‘gezonde’ voeding en velen denken terecht dat als een product niet gezond zou zijn, het niet goedgekeurd zou worden voor consumptie. Maar helaas spelen financiële belangen vaak een grotere rol dan gezondheid.

Als het over gezonde voeding gaat, zijn er eigenlijk drie simpele regels:

  • Gebruik je gezond verstand en koop alles zo vers mogelijk in plaats van kant en klare voeding.
  • Kook zoveel mogelijk zelf
  • Breng met groenten en fruit veel variatie in de maaltijden

Wat houdt EetjebijBeetje in?

Ik kies met EetjebijBeetje voor een totaal andere aanpak. Ik ga geen regeltjes opleggen, maar ik vertrek vanuit de vaardigheden van het kind. Je kind kiest zelf welke beetjes hij of zij zet om gezonder te gaan leven.

Met deze methode stimuleer ik de motivatie van het kind en leert het te genieten op een gezonde en bewust manier.

Waarom maakt gezonde voeding blijer?

Door onze huidige ongezonde levensstijl krijgen we niet voldoende vitaminen en mineralen binnen. Erger nog; er worden door onder andere suiker en andere stoffen vitaminen en mineralen uit ons lichaam getrokken. Eén van die vitaminen, namelijk de B-vitaminen, zorgen voor voldoende ‘blijheidsstofjes’ (serotonine genaamd). Serotonine zorgt ervoor dat we ons blij en ontspannen voelen. Als je kind te weinig B-vitaminen heeft, ontstaat er dus ook een tekort aan serotonine en voelt je kind zich vaak minder prettig.

Waarom legt EetjebijBeetje geen focus op gewicht?

Bij de methode van EetjebijBeetje mag je kind zelf de keuze maken om met kleine beetjes te groeien naar een gezonder leven. Je kind ziet dat het lukt. Dit stimuleert het om steeds nieuwe beetjes te nemen. En zonder het te beseffen leeft je kind al snel een stukje gezonder, wat in geval van overgewicht automatisch en beetjebijbeetje zal leiden tot gewichtsverlies.

Wat is een gezond gewicht?

Een gezond gewicht hebben is absoluut niet hetzelfde als gezond eten en bewegen. Vroeg of laat zal je kind ervaren wat ongezonde voeding en weinig of geen beweging met hem of haar doet. Wacht daar niet op!

Bij EetjebijBeetje leer ik je kind op een speelse manier hoe belangrijk gezond eten voor zijn of haar lichaam en geest is. We leggen nu de gezonde basis voor later.

Hoe verloopt het traject?

Bij het volledig traject werken we vijftien weken intensief samen om bewustwording te creëren. Je kind kiest in die weken zijn of haar beetjes en het tempo om de beetjes aan te leren. Nadat je kind verschillende beetjes tot een goed einde heeft gebracht zal zijn zelfvertrouwen groeien maar ook de motivatie om op die manier verder te doen. Bij een los consult leert je kind ook om op een speelse manier met één beetje aan de slag te gaan, maar is het aan hem of haar zelf of vooral aan jullie als ouders om verder te blijven doen zodat de bewustwording groeit.

Ben je al wat wijzer, maar wil je toch meer informatie?
Vraag dan nu je gratis intakegesprek aan.